Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μουσείο Τσάντας........στο ΄Αμστερνταμ !!!


Λοιπόν ανακαλύψαμε, μετά το Μουσείο Τσάντας της ΣΕΟΥΛ, ότι υπάρχει και δεύτερο Μουσείο Τσάντας πιό κοντινό μας, εδώ στην Ευρώπη.....στο ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ !!!
Τι λέτε κάνουμε μιά βόλτα;;;;

Μια βόλτα στο "Μουσείο της τσάντας"!

Η τέχνη συνδέεται με την αισθητική και η αισθητική με την κομψότητα! Συνεπώς μην υποθέσετε ότι η βόλτα που προτείνουμε σήμερα στο "Μουσείο της τσάντας" του Άμστερνταμ αφορά μόνο τις Κυρίες!





Αφορά όλους γιατί κάθε τσάντα φέρνει μαζί της την ιστορία του κατόχου της, της εποχής της, της ύλης από την οποία είναι φτιαγμένη και την εξέλιξή της, την ιστορία της διακόσμησης που την  συνοδεύει, την χρηστική αξία της αλλά και την κοινωνικό-πολιτιστική πρόοδο ανά τους αιώνες.


 
Σ' αυτό των 3 ορόφων Μουσείο εκτίθενται τσάντες από τον 16ο αι. έως και σήμερα που στη θέα τους οι επισκέπτες εκστασιάζονται από την τέχνη της λεπτομέρειας και όχι μόνο!












Κείμενο: Ξένη Μπαλωτή
Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη


Το μουσείο παρουσιάζει την ιστορία της Δυτικής τσάντας από τα τέλη του Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.  Η συλλογή αφηγείται μια ιστορία από τις κοινωνικές εξελίξεις, και στυλ στις εφαρμοσμένες τέχνες και τη μόδα μέσα στους αιώνες.

Περίπου 30 χρόνια πριν,  η Hendrikje Ivo αντικέρ από τη Amstelveen , αγόρασε από ένα μικρό κατάστημα με αντίκες, μία τσάντα απο ταρταρούγα με ένθετο  φίλντισι στην Αγγλία, που χρονολογείται από το 1820 και  ήτανε κατασκευασμένη στη Γερμανία. Η ανακάλυψη  αυτής της πρώτης τσάντας γέννησε το ενδιαφέρον της Hendrikje και  ενεργοποίησε ένα πάθος για τη συλλογή  από τσάντες. 

 Amsterdam museum of bags and purses
Δερμάτινη τσάντα απο  κέλυφος  χελώνας, της Γερμανίας, 1820-1830
Με αυτήν την τσάντα, που αγόρασε από έναν αντικέρ στην αγγλική ύπαιθρο, άρχισε η αγάπη της Hendrikje Ivo για την τσάντα. 

Μετά από πάρα πολύ καιρό, η Hendrikje Ivo με τη βοήθεια του συζύγου της, είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 3.000 τσάντες.  Σύντομα αποφάσισε να δείξει μέρος της συλλογής του στο κοινό.  Κατά την πρώτη έκθεση, το μουσείο είχε δύο αίθουσες σε μια βίλα στο Amstelveen, αλλά όταν  η συλλογή μεγάλωσε,   χρειάστηκε νέος μεγαλύτερος χώρος.  Από τον Ιούνιο του 2007, το μουσείο βρίσκεται σε ένα κτήριο του 17ου αιώνα  στην αριστοκρατική συνοικία του Herengracht , στο πιο διάσημο κανάλι του Άμστερνταμ. 
Σήμερα, το Μουσείο Tassenmuseum Hendrikje με  τσάντες και πορτοφόλια είναι ένα σοβαρό θεσμικό όργανο με μια μόνιμη έκθεση που παρουσιάζει  εκτός από τον πυρήνα της συλλογής και προσωρινές εκθέσεις  σχεδιαστών, κυρίως ολλανδών.
Το Μουσείο  με τσάντες και πορτοφόλιαTassenmuseum Hendrikje , που βρίσκεται σε ένα όμορφο σπίτι πάνω στο κανάλι, ένα παλιό αρχοντικό από το 1666, στην καρδιά του Άμστερνταμ ( Ολλανδία), είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στις τσάντες, τα πορτοφόλια και τις βαλίτσες.  Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει 4.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. ] Ένα από τα μόλις τρία μουσεία σε όλο τον κόσμο που ειδικεύονται στον τομέα, και η συλλογή τους είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. 
Ενώ η πλειοψηφία των επισκεπτών του μουσείου είναι γυναίκες, το πιο πολύτιμο στοιχείο στην έκθεση είναι μια θήκη ζώνης από κατσικίσιο δέρμα του δέκατου έκτου αιώνα ("τσάντα" ανδρών με συνδετήρες από σίδηρο) . Το Μουσείο προσφέρει μια μοναδική εικόνα, διατρέχοντας τα 500 χρόνια της ιστορίας της τσάντας.  Μπορείτε να δείτε  τις τσέπες, τσέπες στο μηρό,  τσάντες ελεημοσύνης, σχολικές τσάντες, αποσκευές, τσάντες γιά το βράδυ τσάντες που κρατιούνται στο χέρι που κρεμιούνται στον τον ώμο, τσάντες από διάσημους οίκους μόδας και  διάσημους σχεδιαστές  . Μέσα στους αιώνες, η τσάντα έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες.  Στο μουσείο θα ανακαλύψετε ότι πίσω από κάθε τσάντα είναι μια ιστορία σχετικά με τις αλλαγές στο χώρο της μόδας, η χειραφέτηση των γυναικών και την ανακάλυψη νέων τεχνικών και υλικών.


 
 
Οι πρώτες τσάντες της συλλογής του μουσείου είναι συνήθως μικρά τσαντάκια που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρονται τα κέρματα, κλειδιά και σετ ραπτικής.  Αυτές οι τσάντες έγιναν, τόσο γιά άνδρες όσο και γιά γυναίκες, στερεώνονται κάτω από τα ρούχα για να αποφύγουν να τραβήξουν την προσοχή των κλεφτών. Η ανάπτυξη των παντελόνιών με τσέπες για τους άνδρες, και η αλλαγή από billowing φούστες σε  φορέματα, οδήγησε σε τσάντες γίνει ένα στοιχείο για τις γυναίκες, συχνά με περίτεχνα διακοσμητικά. 
Με την έλευση της βιομηχανικής επανάστασης του 18ου αιώνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών η πρόσβαση στην μεσαία τάξη οδήγησε σε μεγαλύτερες τσάντες, συχνά κατασκευασμένες από ανθεκτικό δέρμα. 
Η επώνυμη Μάρκα  στις τσάντες ήρθε στο προσκήνιο το 1950, αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία της συλλογής, που περιλαμβάνει μία καπιτονέ Chanel τσάντα και μία Hermès τσάντα Kelly. 

 

 Δερμάτινη τσάντα με λαβή σιδήρου, Γαλλία, 16ος αιώνας

Amsterdam museum of bags and purses 

Οι Τσάντες κάποτε ήτανε χρήσιμα εξαρτήματα για τις γυναίκες και τους άνδρες, επειδή τα ρούχα δεν είχανε ακόμα εσωτερικές τσέπες. Αυτό  το chatelaine με 18 μυστικές διαμερίσματα, έγινε από έναν άνδρα  . Αυτό το είδος των σάκων βραχίονα ήταν ένα σύμβολο θέσης για τους άνδρες από την ελίτ.

1997 Τσάντα για το βράδυ, Gianni Versace Couture, Ιταλία, 1997

Κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της ταινίας Evita στο Λονδίνο το 1997, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Madonna,  εμφανίστηκε με τσάντα απο  πλεκτό ύφασμα. Το φόρεμα και τα παπούτσια της,  ήτανε από το ίδιο υλικό.


Νυφικό πουγγί- Θήκη από χάντρες Sablé, Γαλλία, 18ος αιώνας

 Μια ειδική σειρά από τσάντες του 18ου αιώνα, πορτοφόλια και πορτοφόλια από γυάλινες χάντρες που είναι τόσο μικρή όσο ένας κόκκος άμμου. Αυτά τα σφαιρίδια έχουν διάμετρο 0,5 χιλ. Αυτό το κέντημα με χάντρες ονομάζεται beadwork sable ( κοκκώδης) που σημαίνει άμμος-όπως και στα γαλλικά.

Βραδυνή Τσάντα , "Cupcake" διακοσμημένη με κρυστάλλινες πέτρες, Judith Leiber, USA, 2007

Αυτή η τσάντα, σε σχήμα ενός cup cake, καλύπτεται πλήρως με πέτρες Swarovski (κρύσταλλα). Το Cupcake οφείλει τη δημοτικότητά του στην ταινία Sex and the City στο οποίο φοριέται κάποιο είδος  παρόμοιας τσάντας.

Τσάντα με την εικόνα της καμηλοπάρδαλης, Γαλλία,  1827

Το 1826 η πρώτη καμηλοπάρδαλη έφτασε στη Μασσαλία ως δώρο από τον αιγύπτιο αντιβασιλέα στο Γάλλο βασιλιά . Σε έξι εβδομάδες η Zarafa πήγε στο Παρίσι, συνοδευόμενη από δύο αιγύπτιους φροντιστές  . Η παρέλαση συγκέντρωσε  τεράστια πλήθη και  στο Παρίσι η Zarafa έγινε η τρέλα της εποχής.
 
           Δερμάτινος φάκελλος , με τη μορφή της «Normandie», Γαλλία, 1935
 Οι επιβάτες που ταξιδεύουν πρώτη θέση, λαμβάνουν αυτό το φάκελλο κατά το παρθενικό ταξίδι του Normandie, το πιο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο σε αυτό το διάστημα.  Η πορεία, από τη Χάβρη μέσω Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη.

 Μεταξωτή νυφική τσάντα με πορτρέτα, Λιμόζ, Γαλλία, 1725

 Αυτή η τσάντα είναι μέρος μιας σειράς νυφικών πορτοφολιών που μεταξύ 1690 και 1760 κατασκευάζονται στη γαλλική πόλη Λιμόζ . Το πορτρέτο της πορσελάνης Louis XV και η νύφη του, αναφέρεται στην πολωνέζα πριγκίπισσα Μαρία Leszczynska είναι σμάλτο επάνω σε μια πλάκα χαλκού.


 

 1806 Πορτοφόλι με ποίημα αγάπης και μικροτεχνίας, Γαλλία, 1806

 Η γαλλιδα μινιατουρίστα Favorin Lerebours ζωγράφισε το πορτρέτο αυτής της νεαρής γυναίκας.  Ενδεχομένως την παραγγελία έδωσε ο σύζυγός της κυρίας, ο οποίος ήταν απών πολλά χρόνια, γι΄ αυτό το δερμάτινο πορτοφόλι επενδεδυμένο με μετάξι και  κεντημένο με το πορτρέτο της συζύγου και ένα ποίημα αγάπης.

Amsterdam museum of bags and purses 


keskin με σκαλιστό ελεφαντόδοντο    στολισμένη με μια εικόνα της Εύας και τη συγκομιδή μήλων.Η αγαπημένη τσάντα της Hendrikje Ivo από δέρμα φιδιού και ένθετο σκαλισμένο ελφαντόδοντο κατασκευασμένη στη Γερμανία το 1920-1930



16 σχόλια:

  1. Καταπληκτικά όλα!
    Το ένα καλύτερο από το άλλο δεν έχω λόγια.
    Τελικά έχω τρέλα με τις τσάντες και τα πορτοφόλια!
    Πολλά φιλιά Κλαυδία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eντυπωσιακά εκθέματα και σ΄αυτό το Μουσείο !!! ΄Εργα τέχνης συναρπαστικά και μοναδικά !!!

      Διαγραφή
  2. Με αυτές τις τελευταίες αναρτήσεις σου Κλαυδία, επιβεβαιώνεται πόσο ενδιαφέροντα είναι τα θεματικά Μουσεία !!!!!
    Φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω εκπλαγεί απο τον πλούτο και την πρωτοτυπία των θεματικών Μουσείων....ένας καινούργιος κόσμος γοητευτικός και απίστευτα όμορφος χάρη στις υπέροχες δημιουργίες που φιλοξενεί !!! Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Πω.πω.!! τι τσαντες είναι αυτές βρε κορίτσια!!! και τι χρήσιμες πληροφορίες Κλαυδία μου γύρω απο το θέμα...αφού πέρασα απο την Σεούλ....οχι καλέ την πραγματική .. :):)
    στην προηγούμενη αναρτηση σου φίλη μου ερχομαι εδώ (λιγο αργοπορημενα αλήθεια...) και βλεπω και αλλο μουσείο τσάντας.. αυτήν την φορα θα στήλω αντιπρόσωπο.. στο Αμστερναμ..:) την εγγονή μου που μενει εκεί να παει να το δεί Κλαυδία μου θα έχει ενδιαφερον γιατί της αρέσουν κατι τέτοια..ομως έχω την εντύπωση πως στην Πάτρα οι δικές μας τσάντες θα έχουν περισσοτερη επιτυχια... και οι δικες μου οσονούπω θα ταξιδεψουν απο εβδομαδα...θα είναι στην επόμενη αναρτηση μου... να έχεις μια όμορφη μέρα γεμάτη :) :) φιλακιαααααα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου ευτυχώς που έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε όλες αυτές τις καταπληκτικές δημιουργίες μέσω του διαδικτύου.....βέβαια όποιος μπορεί να επισκεφθεί αυτά τα μοναδικά Μουσεία απο κοντά, σίγουρα είναι τυχερός και θα αποζημιωθεί, εμείς τώρα μπορούμε να εμπνευσθούμε και να φτιάξουμε τα δικά μας μοναδικά αριστουργήματα !!! Στην Πάτρα θα δούμε ονειρεμένες τσάντες, φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι, ανυπομονώ να τις θαυμάσω όλες !!! Καλοτάξιδες και οι δικές σου Ρούλα, είμαι βέβαιη ότι θα είναι εξαιρετικές !!! Φιλιάααααα

      Διαγραφή
  4. Κλαυδάκι μου αυτό το μουσείο στο Άμστερνταμ το ξέρω, μέχρι την είσοδο του έφτασα αλλά επειδή όταν εγώ πήγα εκεί το εισιτήριο ήταν αρκετά ακριβό δεν μπήκα να το δω... και ευτυχώς δηλαδή γιατί σαν σπάταλη που είμαι και επειδή έχω και μεγάλη αδυναμία στις τσάντες σίγουρα θα έφευγα από εκεί με αρκετά ευρώ μείον μια και έχει ένα φανταστικό κατάστημα μέσα στον χώρο του μουσείου με τσάντες υπέροχες αλλά τσουχτερές!!!!!!!! Έχει βέβαια και κατάστημα για αγορές on-line.... τι λες μπαίνουμε να πάρουμε καμιά τσαντούλα??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aμάν αυτό το χρήμα που κινεί τα πάντα........ευτυχώς που μπορούμε διαδιτυακά να δούμε πολλά από αυτά που θα θέλαμε να δούμε απο κοντά χωρίς να ξοδέψουμε τίποτα, αν και δεν είναι το ίδιο, τώρα σχεκά με τις αγορές, αυτό το ON LINE είναι μεγάλος πειρασμός αλλά εμείς δεν θα ενδώσουμε , θα κάνουμε τις αγορές μας απο το παζάρι της Πάτρας !!!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ όμορφο και αυτό το μουσείο Κλαυδία μου !!! Αλλά όπως λέει και η Βίκυ μέχρι την είσοδο γιατί είναι και τσουχτερές οι άτιμες!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού δεν μπορούμε να επισκεφθούμε αυτά τα Μουσεία απο κοντά, κάνουμε ¨εικονικές" επισκέψεις διαδικτυακά και παίρνουμε μία ιδέα από τα εξαιρετικά εκθέματά τους, τώρα για αγορές, θα προτιμήσουμε το παζάρι της Πάτρας , σίγουρα κάποια απο τις μοναδικές χειροποίητες τσάντες που θα δούμε εκεί, θα μας ταιριάζει και θα θελήσουμε να την αποκτήσουμε !!!Φιλιά

      Διαγραφή
  6. 'Φανταστική' ανάρτηση!!!!!!!!!! Μπράβο Κλαυδία μου που κάνεις τον κόπο και ψάχνεις τέτοια θέματα. Πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα και οι τσάντες πανέμορφες!!!!!
    Νά'σαι καλά!
    Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Marie Anne δεν κάνω τίποτα περισσότερο απο το να ακολουθώ το παράδειγμα των πρώτων διδαξάντων, όπως εσύ......πάντως ομολογώ ότι το θέμα "ΤΣΑΝΤΑ" μου κέντρισε το ενδιαφέρον και το έψαξα λίγο περισσότερο.......με εντυπωσιάσανε οι πληροφορίες που βρήκα και τα άγνωστα ΜΟΥΣΕΙΑ.......θέλησα λοιπόν να μοιραστούμε αυτές τις εικόνες, μαζί με το ενδιαφέρον υλικό που ανακάλυψα σχετικά με τις τσάντες....Σε φιλώ, καλό Σ/

      Διαγραφή
  7. Πωπω, τι όμορφες και ιδιαίτερες τσάντες!! Δεν το ήξερα το μουσείο αυτό , Κλαυδία! Πολύ μου άρεσε που χάζεψα τις προθήκες του και θαύμασα έστω και από μακριά τις περίπλοκες τσάντες!!
    Καλό σαββατοκύριακο να'χεις και να περάσεις ακόμη καλύτερα!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Ητανε και για μένα πολύ ευχάριστη έκπληξη η ανακάλυψη αυτών των πληροφοριών, των ιστορικών στοιχείων,...η ύπαρξη των άγνωστων αυτών Μουσείων και κυρίως οι εικόνες των ευφάνταστων σχεδίων, των περιέργων σχημάτων, των ποικίλων υλικών........τελικά η τσάντα "το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ" ανεξάντλητο θέμα !!!Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρον και με πολλές όμορφες εικόνες το Μουσείο τσάντας στο ΄Αμστερνταμ, χαίρομαι που σου άρεσε Μαρία ΄Ελενα....Φιλάκια

      Διαγραφή